دلالان از شرکت های تعاونی سبقت گرفتند
به گزارش خانه انگلیسی، مدیر جهادکشاورزی سبزوار گفت: بعضی ازکشاورزان به دلیل پرداخت هزینه های مختلف برداشت، نمی توانند تازمان پرداخت خرید تضمینی صبرکنند لذا محصول خودرا باقیمت پایین تر به دلالان می فروشند.
به گزارش خانه انگلیسی به نقل از مهر، با فرا رسیدن فصل سرما و بارندگی ها تقریباً فصل برداشت زعفران تمام شده و با نگاهی به آمار خرید زعفران در سبزوار (استان خراسان رضوی) توسط شرکت تعاونی روستایی می توان به سادگی دریافت که تاکنون کشاورزان تقریباً حدود 2 درصد زعفران خودشان را در این منطقه تحویل این شرکت داده اند در حالی که قیمت آن از بازار نیز بیشتر است اما چرا کشاورزان از خرید تضمینی استقبال نکردند.
منصور برغمدی، مدیر جهاد کشاورزی سبزوار گفت: با توجه به اینکه میانگین برداشت از هر هکتار کاشت زعفران در این شهرستان 4.5 کیلوگرم بوده و نسبت به پارسال 15 درصد افزایش دارد، پیش بینی می کنیم در امسال هفت تن زعفران در سبزوار برداشت گردد.
وی با اظهار اینکه اقلیم مناسب منطقه، کم آب طلبی محصول زعفران و سودآوری آن باعث شده تا رغبت کشاورزان به کشت این محصول افزایش یابد، اضافه نمود: حدود 80 درصد زعفران این شهرستان در بخش ششتمد فراوری می گردد.
مدیر جهاد کشاورزی سبزوار در رابطه با فروش کم زعفران کاران به شرکت تعاونی روستایی، گفت: برداشت زعفران در سبزوار نسبت به تربت حیدریه که تاکنون شش تن و در نیشابور دو تن تحویل شرکت های تعاونی روستایی داده اند کمی عقب تر است و بعضی از کشاورزان در حال خشک کردن محصول خودشان هستند.
- خرید 350 کیلوگرم زعفران
وی با اشاره به اینکه بعضی دیگر از کشاورزان نیز منتظر هستند تا اوضاع قیمت خرید در بازار بهتر گردد، اضافه نمود: با آغاز خرید زعفران توسط شرکت های تعاونی روستایی که برای حمایت از کشاورزان انجام شد و باعث شده است تا قیمت آن در بازار زیادتر گردد، تاکنون حدود 350 کیلوگرم زعفران توسط شرکت های تعاونی روستایی از کشاورزان در سبزوار خریداری شده و در حال حاضر در اوج خرید هستند.
برغمدی با ابراز اینکه تعداد دیگری از کشاورزان به دلیل پرداخت هزینه های کارگری و هزینه هایی که دارند نمی توانند تا زمان پرداخت خرید تضمینی که دوره پرداخت پول کامل آن معمولاً چند ماهه است صبر نمایند زعفران خودشان را با حدود دو میلیون تومان زیر قیمت خرید تضمینی به صورت نقدی و باقیمت پایین تر در بازار به تجار و دلالان می فروشند.
وی با اشاره به اینکه برای انجام آزمایش های تست اولیه زعفران به دنبال انعقاد قرارداد با دانشگاه آزاد سبزوار هستیم تا از زمان ارسال زعفران به آزمایشگاه های مشهد کاسته گردد، اضافه نمود: اگر تاکنون خرید حمایتی دولت نبود قیمت خرید زعفران به زیر پنج میلیون تومان رسیده بود.
در همین رابطه امرالله شمس، رئیس اداره تعاون روستایی سبزوار نیز با اشاره به اینکه این شرکت تعاونی وظیفه خرید زعفران حمایتی کشاورزان را از پنج شهرستان خوشاب، سبزوار، جوین، جغتای، داورزن را بر عهده دارد، گفت: تاکنون حدود 350 کیلوگرم زعفران از کشاورزان زعفران کار خریداری شده و قیمت خرید تضمینی آن از هشت میلیون و 200 هزار تومان با توجه به نوع و کیفیت زعفران تا 10 میلیون تومان معین شده است.
وی با اشاره به اینکه کشاورزانی که در ابتدای خرید تضمینی که از 18 آبان آغاز شده و تا 30 آذر ادامه دارد و محصولشان را تحویل داده اند 20 درصد پول زعفران خودشان را گرفته اند، اضافه نمود: با توجه به اعتباری که دولت برای خرید این محصول معین نموده است بقیه پول خرید زعفران کشاورزان پرداخت خواهد شد.
وی با تأکید بر اینکه ممکن است بعضی افراد از رنگ و اسانس مصنوعی در فروش زعفران استفاده نموده باشند و باید قبل از خرید حتماً در آزمایشگاه تست شوند، اضافه نمود: برای خرید تضمینی باید زعفران تحویلی محصول امسال باشد و فروشنده فقط کشاورز باشد و حق خریداری زعفران از دلالان و واسطه گران را نداریم.
- اگر احتیاجی ندارید محصولتان را نفروشید
شمس با توصیه به کشاورزانی که در حالی حاضر احتیاجی به فروش محصولشان ندارند و حدس می زنند تا گران تر گردد، گفت: به اندازه احتیاج خودشان زعفران بفروشید شاید در روزهای آینده قیمت زعفران بهتر گردد و وظیفه ما تنظیم بازار است و خرید همه محصول موجود در بازار بر عهده ما نیست.
وی با تأکید بر اینکه ورود دولت برای خرید تضمینی محصولات کشاورزی برای حمایت از فراورینمایندگان است اضافه نمود: بعضی از دلالان در زمان برداشت محصول با سوءاستفاده باقیمت های پایین محصولات کشاورزی را خریداری می نمایند و بعد از فصل برداشت باقیمت بالایی به مصرف نمایندگان می فروشند.
رئیس اداره تعاونی روستایی سبزوار در رابطه با اینکه چرا در کل منطقه سبزوار فقط اداره تعاونی این شهرستان مجاز به خریداری شده و بقیه شرکت های تعاونی روستایی نمی توانند خرید تضمینی انجام بدهند، اعلام کرد: این تصمیم گیری توسط سازمان جهاد کشاورزی بوده و یکی از دلایل آن را شاید بتوان شرایط نگهداری محصول خریداری شده و تأمین امنیت اعلام کرد.
- خرید حدود دو درصد زعفران فراوریی
در حالی که پیش بینی برداشت هفت تن زعفران در سبزوار، دونیم تن در خوشاب، کاشت 163 هکتار زعفران در جوین و پیش بینی فراوری پنج هزار کیلوگرم زعفران خشک در جغتای توسط مسئولان بیان شده است به سادگی می توان دریافت شرکت تعاونی روستایی سبزوار در حدود دو درصد زعفران فراوریی منطقه را توانسته خریداری کند و بقیه آن یا دست دلالان و تجار است و یا دست کشاورزان که هنوز به فروش نرفته است.
اما توجه به برداشت 44 تن زعفران خشک در تربت حیدریه و برداشت بیش از 20 تن در نیشابور آمارهای خریداری شده توسط شرکت های تعاونی روستایی در این دو شهرستان نیز بیان نماینده این موضوع است که دلالان بیشتر فعال بوده و کشاورزان کمتر رغبت به فروش محصول خودشان به شرکت های تعاونی روستایی داشته اند، علی رغم اینکه قیمت خرید آن بالاتر از بازار بوده است.
و در نهایت می توان نتیجه گرفت ورود دولت به این حوزه فقط برای تنظیم قیمت زعفران خریداری شده بوده و از کاهش شدید قیمت این طلای سرخ در بازار تا حدودی توانسته کم کند و این واسطه گران هستند که معین نمایند قیمت نهایی محصول هستند.
اما در آخر با توجه به تغییرات دلار در صورت ادامه صادرات این محصول می توان نتیجه گرفت در روزهای آینده شاهد افزایش قیمت زعفران خواهیم بود.
منبع: همشهری آنلاین