برترین مدیران عامل جهان در سال 2018

به گزارش خانه انگلیسی، روزنامه دنیای اقتصاد: در دوران متلاطم و آشفته، ثبات و یکنواختی می تواند مزیت مهمی باشد. این ویژگی در مدیران عامل زن و مردی که سال جاری نامشان در رتبه بندی HBR آمده، مشهود است. آن ها با مجموعه ای از نیرو های بیرونی مواجهند: رقبای تیزهوش، مشتریان پرتقاضا، سرمایه گذاران تشنه سود و توفان های سیاسی و مالی.

برترین مدیران عامل جهان در سال 2018

با همه اینها، شرکت های این مدیران عامل توانایی چشمگیری در مقاومت کردن در برابر این تحولات از خود نشان داده اند. هفتاد مدیر عامل از 100 نفر لیست سال گذشته آنقدر عملکرد خوبی داشته اند که تمایز خود را در لیست سال جاری هم تکرار نمایند؛ از جمله پابلو ایسلا که رتبه اول سال گذشته خود را سال جاری هم حفظ کرد.

پابلو ایسلا

حفظ این صندلی، فقط نتیجه یک سبک رهبری سازمانی باثبات نیست، بلکه روشی است که HBR با آن عملکرد مدیران را می سنجد. در جهانی کسب وکار که همه چیز اغلب با قیمت سهام روز و اعداد و ارقام فصلی معین می شود، رتبه بندی HBR دیدگاه بلندمدتی را مدنظر قرار می دهد؛ یعنی فزونی مدیران عمدتا به خاطر بازدهی اقتصادی آن ها در کل دوران مدیریت شان است و از آنجا که این مدیران پیروز بوده اند، بیشترشان دوره ای طولانی این سمت را داشته اند (مدیران عامل لیست HBR به طور میانگین 16 سال در این پست بود ه اند و این در حالی است که در سال 2017 میانگین دوران مدیرعاملی شرکت های S&P 500، 7/ 2 سال بوده است). همچنین HBR مثل سال های قبل برای رتبه بندی نهایی، عملکرد هر شرکت را در مسائل زیست محیطی، اجتماعی و نظارت (ESG) آنالیز نموده است.

یکی از تست هایی که در خصوص هر مدیر عامل صورت می گیرد این است که چگونه خود را با محیط در حال تغییر تطبیق می دهد. یکی از بزرگ ترین تغییراتی که شرکت ها در حال حاضر با آن روبروند، محیط سیاسی جهانی است. ظهور و گسترش سیاست های پوپولیستی به عنوان یک نیروی قوی، در انتخاب دونالد ترامپ و خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا مشهود بود، اما این موضوع در بسیاری از مناطق دیگر جهان هم دیده می شود. برای رهبران کسب وکار، به ویژه کسب وکار های فراوریی، این اتفاق تهدید تغییرات تعرفه های تجاری و جنگ تجاری را به دنبال داشت که البته فرصت ها و چالش های ویژه صنعت در کنار آن وجود دارد. در میان چنین ابهاماتی، رهبران شرکتی چگونه باید با مسائل سیاسی کنار بیایند و کدام را باید جدی تر بگیرند؟ دو مدیرعامل آمریکایی در لیست سال جاری، دیدگاه های متفاوتی را ابراز نموده اند.

ساتیا نادلا در سال 2014 جانشین استیو بالمر شده و به عنوان مدیرعامل مایکروسافت انتخاب شد. پیشرفت چشمگیر این شرکت که عمدتا ناشی از رشد کسب وکار رایانش ابری آن بود (نادلا قبل از مدیرعامل شدنش، مدیریت این بخش را بر عهده داشت) یاری کرد نادلا رتبه 46 لیست سال جاری را به خود اختصاص دهد. نادلا معتقد است باید در خصوص مسائل سیاسی که به طور مستقیم به کسب وکار مایکروسافت ربط دارند، موضعی داشته باشد؛ مثلا اصلاحات قوانین مهاجرت. اما او بین کار و عقاید سیاسی شخصی خودش مرز قائل است. او سال گذشته در مصاحبه با HBR گفته بود: اینکه بگوییم مواضع سیاسی ما چیست، چیزی نیست که کارکنان شرکت از من انتظار دارند.

ساتیا نادلا

مدیران دیگر نقش مدیرعاملی را گسترده تر می دانند. جامی دیمون، مدیرعامل بانک جی پی مورگان که سال جاری رتبه 22 را دارد، از جمله این افراد است. او که صندلیش را مدیون جهش شدید سهام این بانک از سال 2016 است، در مصاحبه سال جاریش با HBR گفته: اگر خواستار سیاست عمومی درستی هستید، باید تمام و کمال از آن دفاع کنید. نمی توانید فکرتان را محدود کنید. نمی توانید فقط در خصوص قانون کوچکی که قرار است صرفا به شرکت شما یاری کند صحبت کنید. باید در خصوص سیاست های اقتصادیات، تجارت، مهاجرت و تکنولوژی هم نظر بدهید.

البته نظرات شخصی و صحبت های مدیران عامل تاثیر مستقیمی در رتبه بندی HBR نداشته، اما عملکرد آن ها در این خصوص به طور غیرمستقیم در امتیاز ESG آن ها لحاظ شده است. به عنوان مثال، رتبه ESG شرکت ها مواردی مثل میزان اعمال نفوذ در هزینه های شرکت، فراوری آلودگی های زیست محیطی مثل میزان استفاده و انتشار کربن و حضور یک مسوول پایداری در سطوح ارشد را دربرمی گیرد. مواضع سیاسی یک مدیرعامل (یا نداشتن موضع سیاسی) ممکن است در داده هایی که از نظرات کارکنان در سایت هایی مثل Glassdoor منتشر می شود، منعکس شود.

واقعیت های لیست 100 نفره

مجله HBR برای جمع آوری این لیست، مدیران عامل S&P 1200 را تا خاتمه ماه آوریل آنالیز نموده و معیار هایی مثل بازگشت سرمایه سهامداران و افزایش سرمایه بازار در کل دوران مدیریت آن ها به اضافه عملکرد زیست محیطی، اجتماعی و نظارتی را سنجیده است. ایسلا، از سال 2005 مدیریت ایندیتکس را بر عهده داشته که برند هایی مثل زارا، ماسیمو دوتی و پول اند بیر را زیرمجموعه خود دارد. بازدهی اقتصادی ایسلا به تنهایی او را در رتبه 29 قرار می دهد، اما عملکرد قوی او در ESG که سهم 20 درصدی در رتبه هر مدیرعامل دارد، او را اول نموده است.

بعـد از ایـسلا، جنـسـن هـواهنگ، مدیر شرکت NVIDIA و برنارد آرنالت، مدیر شرکت LVMH، رتبه های دوم و سوم را به دست آورده اند که این دو به همراه فرانسیس هنری پینال، مدیر عامل شرکت کرینگ (رتبه 4) و المار دنهارت، مدیر عامل خودروساز آلمانی کونتیننتال (رتبه 5)، اولین بار است جزو پنج نفر اول هستند. مارک بنیاف، مدیر عامل شرکت Salesforce، از رتبه 12 در سال 2017 به رتبه 6 صعود نموده است.

از 10 مدیر عامل اول سال جاری، 7 نفر و از 25 مدیر عامل اول، 18 نفر رتبه های سال گذشته خود را تکرار نموده اند. به طور معمول در یک سال، بین یک چهارم تا یک سوم مدیران عاملی که در لیست سال گذشته بوده اند، به دلیل بازنشستگی، استعفا، از جهان رفتن و یا عملکرد ضعیف اقتصادی، دیگر در لیست سال جدید جایی ندارند. از میان اسامی برجسته لیست سال 2017 که نتوانسته اند سال جاری صندلی خود را حفظ نمایند می توان به مارتین سورل از شرکت WPP (که به دلیل سوء رفتار کنار رفت)، جان مکی از هول فودز (که آمازون شرکتش را تحت تملک درآورد) و لزلی وکسنر از L. Brands (که سال جاری با سقوط سهام روبرو شد)، اشاره نمود.

روند های دیگر لیست کم و بیش ثابت مانده اند. یکی از تغییراتی که ایجاد شده این است که حضور زنان در میان 100 مدیر عامل نسبت به سال گذشته 50 درصد افزایش یافته است. البته به این خاطر است که در رتبه بندی سال جاری سه زن حضور دارند و در سال های گذشته تعداد زنان لیست تنها دو نفر بود. مرلین هیوسون، مدیر عامل شرکت لاکهید مارتین (Lockheed Martin)، دبرا کافارو، مدیر عامل ونتاس (Ventas) و نانسی مک کنستری، مدیر عامل شرکت وولترز کلوور (Wolters Kluwer)، تنها مدیران زن این لیست هستند.

با اینکه تغییرات سالانه در رتبه بندی HBR چندان چشمگیر نیست، اما آنالیز رتبه ها در بازه های طولانی تر نشان می دهد حفظ ثبات در عملکرد جهانی چقدر پرچالش است. از سال 2013 تاکنون تنها شش مدیر عامل توانسته اند هر سال در لیست حضور داشته باشند: جفری بزوس از شرکت آمازون، پابلو ایسلا از شرکت ایندیتکس، بلیک نوردستروم از شرکت نوردستروم، پائولو روکا از شرکت تناریس، جیمز تایسلت از شرکت امریکن تاور (American Tower) و رناتو آلوز از شرکت CCR که در میان این گروه منتخب، بزوس از همه برجسته تر است. بنیان گذار آمازون سال جاری در صندلی 68 قرار گرفته است و اگر متدولوژی جدید HBR را در نظر نگیریم (معیار ESG) و فقط عملکرد اقتصادی را مد نظر قرار دهیم، او از سال 2014 به بعد، هر سال فزونین مدیر عامل بوده است. در ماه نوامبر همان سالی که بزوس اولین بار نفر اول لیست شد، قیمت سهام آمازون بیش از 6 برابر افزایش یافت.

کشور فرانسه، حضور چشمگیری در این رتبه بندی دارد. از 100 مدیر عامل، 9 نفر شرکت های فرانسوی را مدیریت می نمایند که 4 تای آن ها جزو 10 نفر اول هستند. تکنولوژی اطلاعات برجسته ترین صنعت است و 22 مدیر این لیست، در این حوزه کار می نمایند. بیشتر افراد، به طور میانگین در 44 سالگی مدیر عامل شده اند و 16 سال در این سمت بوده اند؛ و نکته آخر اینکه 20 مدیر عامل، شرکت هایی را خارج از کشور محل تولد خود مدیریت می نمایند.

مدیر، مهندس یا هر دو؟

واشنگتن پست در تحلیلی نوشت برای دومین سال متوالی، بیشترین مدیرانی که در لیست HBR انتخاب شده اند، دارای مدرک مهندسی هستند تا MBA. در واقع 34 مدیر عامل دارای مدرک مهندسی و 32 مدیر دارای مدرک MBA هستند.

این روند به طور خاص، نشان دهنده عملکرد قوی مدیران عرصه تکنولوژی است و می گوید شرکت ها می توانند از سوابق مهندسی مدیران خود استقبال نمایند. هشت نفر از اولین مدیران لیست، هر دو مدرک را دارند. محتمل ترین توضیحی که برای این روند می توان داد این است که تعداد مدیران عامل عرصه تکنولوژی در این لیست با رشد سریع این صنعت در سال های اخیر، افزایش یافته است. در سال 2014 تنها هشت مدیر عامل تکنولوژی در لیست بود که در سال 2018 تعداد آن ها به 22 نفر افزایش یافته است.

البته این نتایج تا حدی به تغییر متدولوژی HBR هم برمی شود. از زمانی که متغیر ESG به تحلیل های این موسسه اضافه شد، تعداد شرکت های اروپایی لیست بیشتر شد. داده ها نشان می دهد بیشتر مدیران عامل اروپایی مدرک مهندسی دارند، در حالی که مدرک MBA بیشتر در اختیار مدیران آمریکایی است؛ بنابراین سوابق تحصیلی در مناطق مختلف، متفاوت است. با این حال، مهارت هایی که فرد در تحصیلات مهندسی فرامی گیرد، کاربرد های زیادی در نقش های مدیریتی دارد.

دان مک گین، از دبیران ارشد HBR می گوید بعد از اینکه این موسسه آنالیز سوابق تحصیلی مدیران را آغاز کرد، با کارشناسان مدیریتی روبرو شد که اشاره می کردند تمرکز مهندس ها بر حل مسائل، مهارت های تحلیل و روش های تفکر ساختاری است. مک گین عقیده دارد اگر یک شرکت IT را مدیریت می کنید، مسلما مهندسی یک مزیت برجسته است. اما اگر کوشش می کنید مسائل روزمره کسب وکارتان را حل وفصل کنید، باز هم مهندسی یک مزیت است.

جفری اسپرچر، مدیر عامل شرکت بورسی Intercontinental Exchange، یکی از مدیران لیست است که هم مهندس است و هم MBA دارد. او گفته هیچ وقت شغلی نداشته که ربطی به مدرک مهندسی شیمی او داشته باشد.

اسپرچر با این حال اضافه نموده، مهندسی روش حل مشکل و روبه رو شدن با سیستم های پیچیده را به من یاد داده و اینکه مسائل چگونه به هم ارتباط پیدا می نمایند، و کسب وکار در واقع همین است. کارشناسان دیگر معتقدند روزی می رسد که تعداد مدیران عاملی که سابقه تحصیلی مهندسی دارند بیشتر می شود؛ به ویژه در عصری که اهمیت تکنولوژی و دیجیتال سازی برای کشور ها افزایش می یابد. رابرت ساتن، استاد مدیریت دانشگاه استنفورد می گوید آشنایی بیشتر با علوم کامپیوتر روز به روز برای مدیران مهم تر می شود.

البته نباید فراموش کرد که رتبه بندی HBR فقط سوابق 100 مدیر عامل برتر جهان را در نظر می گیرد و داده های تحصیلی مدیران لیست S&P 500 و مجله فورچون، داستان دیگری را نشان می دهد. گزارش سالانه یک شرکت تحقیقاتی مدیریتی نشان می دهد 4/ 26 درصد این مدیران در سال 2018 مدرک مهندسی داشته اند که نسبت به سال های 2017 و 2016 (به ترتیب 4/ 27 و 4/ 28 درصد) روند کاهشی داشته است.

منبع: برترین ها

به "برترین مدیران عامل جهان در سال 2018" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "برترین مدیران عامل جهان در سال 2018"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید