تلنگرهای یک دختر 16 ساله به رهبران دنیا
به گزارش خانه انگلیسی، نمی خواهم باور کنم شما فوریت مساله تغییرات اقلیمی را فهمیده اید و در عین حال کاری نمی کنید، چرا که اگر بخواهم چنین چیزی را باور کنم آن وقت شما شیطان هستید. این، بخش کوتاهی از سخنان گرتا تونبرگ نوجوان 16 ساله سوئدی است که در اجلاس اقلیمی سازمان ملل و سپس در دنیا مورد توجه نهاده شد.
نوجوانی که فعالیت های زیست محیطی خود را از سال گذشته شروع نموده و حالا به رهبری برای جنبش های دانش آموزی تبدیل شده است. او جنبش جهانی دانش آموزی برای مطلع سازی از تغییرات اقلیمی و گرمایش زمین را راه اندازی کرد.
آدینه ها برای آینده جنبشی است که از سوئد شروع شد و به آمریکا رسید؛ کشوری که رئیس جمهوری اش به گرمای جهان باور ندارد اما به صورت سرزده در اجلاس اقلیمی سازمان ملل حاضر و با دهن کجی گرتا تونبرگ روبرو شد.
گرتا در 11 سالگی بیمار و افسرده می گردد و دست از غذا خوردن و حرف زدن می کشد. او در دو ماه بیش از 10 کیلوگرم وزن از دست می دهد. سندروم آسپرگر اسم بیماری ای است که پزشکان تشخیص می دهند گرتا به آن مبتلا شده است. این موضوع به معنای آن است که گرتا تنها زمانی سخن می گوید که فکر می نماید بسیار لازم است زیرا این افراد نمی توانند به خوبی دروغ بگویند، همه چیز را سیاه یا سفید می بینند و فعالیت های اجتماعی برایشان سخت است. او تا مقطع نهم تحصیلی درس می خواند و پس از آن تصمیم می گیرد به مدرسه نرود و هر روز با یک پوستر جلوی مجلس سوئد می نشیند. کاهش انتشار گازهای گلخانه ای به اندازه توافق شده در توافق پاریس خواسته گرتا بود و برای این کار راهی جز مدرسه نرفتن و اعتصاب کردن نمی دید. ادامه اعتصابات او موجب شد توجه رسانه های جهان به دختری جلب گردد که با نرفتن به مدرسه، سعی دارد توجه همه به تغییر اقلیم را تشدید کند. او باعث شد توجه نوجوانان دیگر در سراسر جهان به این موضوع جلب گردد و در دسامبر 2018، 20 هزار دانش آموز در بیش از 270 نقطه جهان دست به اعتصاب بزنند.
گرتا در کنفرانس تغییر اقلیم سازمان ملل در سال 2018 نیز سخنرانی تاثیرگذاری داشت. او در بخشی از صحبت هایش اعلام کرد: محبوب بودن برای من اهمیتی ندارد. من به عدالت اقلیمی و موجودات زنده زمین اهمیت می دهم. تمدن ما قربانی شده است؛ قربانی فرصت تعداد کمی از افراد برای این که دائما پول های هنگفتی به جیب بزنند. زیست کره ما قربانی شده تا افراد ثروتمند در کشورهایی مانند کشور من بتوانند در ناز و نعمت زندگی نمایند.
رهبر جنبش اقلیمی جوانان جهان این بار با کشتی بادبانی به آمریکا رفت تا ردپای کربنی کم تری داشته باشد و در اجلاس اقلیمی سازمان ملل خطاب به بعضی از رهبران جهان اعلام کرد: نمی خواهم باور کنم شما فوریت مساله تغییرات اقلیمی را فهمیده اید و در عین حال کاری نمی کنید؛ چرا که اگر بخواهم چنین چیزی را باور کنم آن وقت شما شیطان هستید. من نباید اینجا باشم بلکه باید آن سوی اقیانوس در مدرسه می بودم. با وجود آنکه شما باید برای ما جوانان امید به ارمغان می آوردید اما با حرف های تو خالی کودکی و رویاهای مرا دزدیده اید. مردم رنج می برند. مردم دارند از بین می روند. تمام اکوسیستم در حال فروپاشی است. ما در آستانه یک انقراض گسترده قرار گرفته ایم اما همه آنچه شما درباره اش حرف می زنید پول و مساله رشد مالی است. می گویید به ما گوش می دهید و فوریت مساله را می فهمید. صرف نظر از اینکه چقدر غمگین و عصبانی هستم، نمی خواهم این را باور کنم چرا که اگر شما واقعا وضعیت را بفهمید و ناتوان از اقدام مناسب هستید در این صورت شما باید شیطان باشید و این همان چیزی است که نمی خواهم باور کنم. اجازه نمی دهیم به این آسانی از دست این ماجرا خلاص شوید. همین حالا و همین جا ما خطمان را ترسیم می کنیم. جهان بیدار شده و تغییر در راه است؛ چه دلتان بخواهد و چه نخواهد.
آنگلا مرکل - صدر اعظم آلمان - نیز هنگام سخنرانی اش در این اجلاس اسمی از گرتا نیاورد اما گفت: ما بیدارباش جوانان را شنیدیم.
صحبت های این رهبر نوجوان واکنش های بسیاری در رسانه های جهان داشت و کاربران شبکه های اجتماعی هم نظرات متفاوتی درباره رفتار و صحبت هایش داشتند. بعضی جسارت گرتا را تحسین کردند و بعضی دیگر صحبت هایش را نمایشی و او را بازیچه دست سیاستمداران غربی دانستند.
دونالد ترامپ هم بعد از همه این واکنش ها درباره این دختر 16 ساله در توئیترش نوشت: او به نظر دختر بسیار جوان و شادی است که آینده ای روشن و فوق العاده در انتظارش است. از دیدنش خوشحالم.
امان الله قرائی مقدم - جامعه شناس - درباره نظراتی که سخنرانی این دختر را نمایشی می دانند، گفت: آن دسته از افرادی که سخنرانی این دختر 16 ساله را نمایشی و یک بازی سیاسی می پندارند جزو گروه بدبینان جامعه محسوب می شوند. می دانید که ما دو نوع جامعه داریم. یک گروه بدبین و دیگری خوش بین. چون این دختر جوان است، آینده را از آن او می بینند و زمانی که سخنرانی می کرد، حاضران در اجلاس، دختران و پسران خودشان را تجسم می کردند. از طرفی این دختر صحبت هایش بسیار شفاف، صادقانه و بدون تعارف و در نظر دریافت این بود که ممکن است ناخوشایند کسی باشد.
او ادامه داد: سخنان این دختر مصداق ضرب المثل هر سخن کز دل برآید لاجرم بر دل نشیند بود. از طرفی این صحبت ها از زبان دختری بیان شده است که می تواند مادر آینده باشد. به همین دلیل قطعا تاثیرگذاری بیشتری به همراه دارد. اما بدبینان جامعه به هر کاری واکنش بدبینانه نشان می دهند در حالی که صحبت های این دختر 16 ساله بسیار تاثیرگذار بود و من معتقدم این سخنرانی می تواند در دل منکران پدیده تغییرات جوی و اقلیمی تاثیر بگذارد و نظر آنها را به تغییرات شرایط اقلیمی و اکوسیستم هم جلب کند.
این جامعه شناس معتقداست: اصولا از جامعه و آموزش و پروش آزاد، دخترانی مثل گرتا به وجود می آیند. این دختر در جامعه ای مثل سوئد پرورش یافته و می تواند صحبت هایش را بدون محدودیت مطرح کند. ما نیز در ایران دختران آزاداندیش، مبتکر و خلاق بسیاری داریم که اگر به آنان هم فرصت بدهیم می توانند توانایی های خود را در همه زمینه ها به ظهور برسانند.
نشست اجلاس اقلیمی سازمان ملل چند روز بعد از این که میلیون ها نفر در سراسر جهان برای شرکت در اعتراض ها به بی توجهی رهبران جهان به تغییرات اقلیمی، با رهبری فعالان جوان به خیابان ها آمدند، برگزار شده است. دانشمندان و پژوهشگران نیز بارها درباره شدت دریافت نشانه ها و پیامدهای گرمایش زمین، هشدار داده اند.
منبع: همشهری آنلاین