3 ضلع کارآفرینی در کردستان
به گزارش خانه انگلیسی، محمد توفیق مشیرپناهی - سنندج- خبرنگار: 3 مولفه اساسی در کارآفرینی وجود دارد؛ دانش، نگرش و مهارت. دانش باعث ایجاد زمینه نظری قوی خواهد شد، مهارت کارآمدی در پی دارد و نگرش زمینه را برای حضور در موقعیت های مختلف فراهم می نماید.
می توان با ایجاد دوره های مهارتی، دانشجویان خود را توانمند و برای ورود به بازار کار آماده کرد. دانشجویان باید به عنوان یک کارآفرین بدانند کار را از کجا شروع نموده و از دانش و مهارت خود چگونه استفاده نمایند. امروز در فضای کسب و کار کردستان آنچه احتیاج و دغدغه است، نهادینه کردن فرهنگ آموزش، کارآفرینی و نگاه اقتصادی به منابعی است که انسان در اختیار دارد. این منابع می تواند از خرد آدمی شروع گردد و به امکانات اقتصادی و اعتباری او برسد. برای آنالیز بیشتر این موضوع گفت وگوی خانه انگلیسی با سید جمیل احمدی مدیرکل آموزش فنی و حرفه ای کردستان در ادامه می آید.
- وضعیت زیرساخت های آموزشی فنی وحرفه ای کردستان چگونه است؟
اخیرا یک هیات سرمایه گذار آلمانی در بازدیدی که از استان داشت سری هم به مجموعه ما زد و با مشاهده ظرفیت های مرکز آموزش فنی وحرفه ای، اذعان داشتند امکانات بسیار خوبی از نظر سخت افزاری، نیروی انسانی و... در استان وجود دارد. با این حال، برای انطباق با احتیاجهای بازار لازم است تجهیزات ما به روز گردد. آموزش های ما تقاضامحور است و اردوهای آموزشی بر اساس احتیاج بازار برگزار می گردد.
در 6 ماه اول سال 98 چند تفاهم نامه با مراکز مختلف مانند زندان برای آموزش فنی وحرفه ای بسته ایم. به تازگی در جلسه با استاندار پیشنهاد کردم برای هر طرح سرمایه گذاری که در استان اجرایی خواهد شد یک پیوست آموزشی قرار دهیم تا نیروهای ما همزمان با اجرای پروژه از نظر مهارتی هم توانمند شوند. با موافقت استاندار قرار شد این طرح در سرمایه گذاری هیات آلمانی در استان به اجرا درآید. ما باید بر اساس تقاضای بازار، آموزش های خود را منطبق کنیم و براساس خواسته عمومی پیش برویم.
- آموزش فنی وحرفه ای، منحصر به دولت است یا بخش خصوصی نیز در آن نقش دارد؟
آموزش فنی وحرفه ای کشور و اداره کل آموزش فنی وحرفه ای استان، در 2 بخش دولتی و خصوصی، آموزش های خود را ارائه می دهند. در بخش دولتی، مراکز ثابت آموزش فنی وحرفه ای به همه نقاط کشور از جمله روستاهای دورافتاده نفوذ نموده و آموزش خود را گسترش داده است. سالانه حدود 450 هزار نفر، براساس احتیاجسنجی اجرا شده از تقاضای خود روستاییان و با یاری دهیاران، بخشداران و فرمانداران، مورد آموزش قرار می گیرند.
همچنین کوشش نموده ایم با ایجاد 10 مرکز ثابت آموزش و حرفه ای در زندان ها، تجهیزات لازم را به منظور آموزش های فنی زندانیان مهیا کنیم. این افراد با دریافت این آموزش ها، صاحب مهارت شده و به آنها گواهی نامه های منطبق با سازمان ارائه می گردد؛ به این ترتیب زندانیان ما می توانند پس از آزاد شدن از زندان، وارد بازار کار شده و از محیط ناهنجاری و جرم فاصله بگیرند. همچنین ما در پادگان ها نیز حاضر شدیم و در کنار آموزش های نظامی، به سربازان آموزش های مهارتی می دهیم. سربازان ما پس از خاتمه خدمت خود، تبدیل به افراد توانمندی شده و به راحتی جذب بازار کار خواهند شد.
علاوه بر این، ما با برگزاری دوره های مهارتی در جهاد دانشگاهی کوشش می کنیم دانشجویان در کنار تحصیلات آکادمیک، آموزش های فنی وحرفه ای را نیز ببینند و صاحب مهارت شوند. یکی از دلایل ارتباط ضعیف بین دانشگاه و صنعت، فقدان مهارت های فنی وحرفه ای در دانش آموختگان دانشگاهی است. فارغ التحصیلان ما از دانش نظری خوبی برخوردارند اما نداشتن مهارت کافی باعث می گردد آنها از راهیابی به بازارهای کار بازبمانند.
- رویکرد آموزش بخش دولتی در کارآفرینی چیست و به چه حوزه هایی وارد شده است؟
3 مولفه اساسی در کارآفرینی وجود دارد؛ دانش، نگرش و مهارت. دانش باعث ایجاد زمینه نظری قوی خواهد شد؛ مهارت کارآمدی در پی دارد و نگرش زمینه را برای حضور در موقعیت های مختلف فراهم می نماید. ما می توانیم با ایجاد دوره های مهارتی، دانشجویان خود را توانمند و برای ورود به بازار کار آماده کنیم. دانشجویان ما باید به عنوان یک کارآفرین بدانند کار را از کجا شروع نموده و از این دانش و مهارت خود چگونه استفاده نمایند.
برای توسعه مفهوم مهارت آموزی به عنوان کارآفرین، باید همه دستگاه ها، رسانه ها، صدا و سیما، مطبوعات و... دست به دست هم داده و شرایط را برای گسترش این مفهوم در جامعه مهیا نمایند. زمانی که این گفتمان تبدیل به فرهنگ شد، حتی هیات علمی ما هم به دنبال گذراندن دوره های آموزش فنی وحرفه ای می رود و کوشش خواهد نمود در زمان بیکاری خود، فعالیت مهارتی اثربخشی انجام دهد. تا زمانی که نتوانیم نگرش دانشجویان، کارجویان، بیکاران و... را در جامعه تغییر دهیم، نمی توان امیدی به نهادینه شدن این مفهوم میان مردم و فرهنگ سازی داشت. بخش دیگری از آموزش های ما ویژه مراکز صنعتی است؛ با ارائه این آموزش ها، مهارت صنعتگران به روز شده و آنها در امور فنی وحرفه ای خود ارتقا می یابند.
صنعتگران برای حفظ صندلی شغلی خود، ناگزیر از به روزرسانی مهارت خود هستند؛ آنها باید با فناوری های روز آشنا شوند و آموزش های لازم را دریافت نمایند. صنوف مختلف با توجه به احتیاجهای خود، از خدمات آموزشی ما بهره می گیرند. همچنین ما به افراد جویای کار و زنان خانه دار هم خدمات آموزشی ارائه نموده و کوشش می کنیم با معرفی و آموزش کسب وکارهای متنوع، فرصت جذب آنها به بازارهای صنعتی فراهم کنیم. آموزش های مهارتی، به تعالی زندگی ما یاری زیادی می نماید و نباید از آنها غافل شد. مشاغل خرد و کلان می توانند به راحتی و با استفاده از آموزش های فنی وحرفه ای به بازدهی برسند و کارجو و کاریاب را در اهداف کوتاه مدت آموزشی به بازار و صنعت وصل نمایند. بخشی از آموزش های مهارتی ما ویژه شاغلین است و منجر به ارتقای سطح مهارت آنها خواهد شد.
بخش دیگری از این آموزش نیز به افراد بیکار اختصاص دارد و کوشش می کنیم با یاد دادن مهارت های ضروری مانند ICDL و نیز تغییر نگرش آنها در بخش هایی مانند شیوه های مذاکره و... به آنها در یافتن شغل یاری کنیم. مهارت آموزی و ارتقای سطح مهارت شغلی، در تعالی سبک زندگی انسان موثر بوده و باعث ایجاد حس سودمندی در وجود هر شخص می گردد. علاوه بر فعالیت های آکادمی های آزاد، سالانه حدود 17 هزار نفر در بخش دولتی آموزش دیده و صاحب مهارت می شوند. در حال حاضر ما در 10 شهرستان استان کردستان دارای مراکز آموزش فنی وحرفه ای است و از این طریق به مردم خدمات آموزشی ارائه می کنیم. همچنین تا خاتمه سال 98 و سال رونق فراوری در بقیه شهرستان های استان مراکز آموزش فنی وحرفه ای راه اندازی می گردد.
- بازدهی آکادمی های بخش خصوصی در مهارت آموزی چگونه بوده است؟
آموزش های فنی وحرفه ای در 4 بخش صنعت، خدمات، کشاورزی و طراحی و هنر ارائه می گردد. در بخش خصوصی 119 آکادمی فنی وحرفه ای وجود دارد که در حوزه خدمات فعالیت می نمایند و سالانه حدود یک میلیون و 200 هزار نفر دانش آموخته مهارتی را روانه بازار کار می نمایند. این آکادمی ها، در آموزش مهارتی و فنی یاری بزرگی هستند و ما برنامه های زیادی برای توسعه آنها داریم. در احتیاجسنجی و تقاضای مردم، مزیت های نسبی و رقابتی استان وجود دارد.
حدود 50 درصد از فرصت های شغلی در استان کردستان به بخش خدمات اختصاص دارد و پس از آن بخش های کشاورزی، صنعت و طراحی و هنر قرار دارند. براساس همین آمار هم تمایل مردم بین مشاغل مختلف دسته بندی شده و مورد توجه قرار می گیرد. هر یک از این حوزه ها دارای کتابچه ای هستند و نقشه راه را مشخص می نمایند. ما نیز بر طبق همین کتابچه، آموزش های خود را پیش برده و سعی در به روزرسانی آموزش های فنی وحرفه ای در سطح استان داریم. ما برنامه پنج ساله ای را تدوین نموده ایم که مطابق آن، با ورود هر کارآفرین به استان و سرمایه گذاری وی در حوزه های مختلف، در زمینه فرصت های شغلی ایجاد شده، آموزش های لازم ارائه خواهد شد.
- استفاده از تکنولوژی های روز چه تاثیری در بهبود کیفیت آموزش دارد؟
استفاده از فناوری های نوین و تکنولوژی های روز از دغدغه های ما در استان است. سعی نموده ایم تجهیزات کارگاه ها به روز و براساس احتیاج باشد. راه اندازی مرکز آزمون کارگاه های آزمون الکترونیکی در استان کردستان از جمله فعالیت هایی ما در این زمینه بوده است. خوشبختانه توانستیم تا خاتمه سال 94 در 5 شهرستان از استان کردستان، این مراکز را راه اندازی کنیم و علاوه بر تامین اعتبار 3 شهرستان دیگر، اقدامات لازم برای اجرای آن در 2 شهرستان باقی مانده را نیز فراهم کنیم. براساس پیش بینی های ما، تا خاتمه امسال، همه شهرستان های استان می توانند به وسیله مراکز آزمون الکترونیکی آزمون ها را به شکل الکترونیکی برگزار نمایند.
- مسئولان در بهبود وضعیت سیستم آموزشی به ویژه مهارت آموزی چه نقشی دارند؟
حتما نقش دارند؛ من از نمایندگان فعلی استان در مجلس دعوت نموده ام به مراکز ما سر بزنند تا از میزان تاثیرگذاری آنها در روند توسعه استان آگاه شوند. کردستان استانی مرزی است و ما با اقلیم کردستان عراق، حدود 227 کیلومتر مرز مشترک داریم. اگر بتوانیم آموزش های خود را منطبق با تقاضا ارائه دهیم، این تعامل منجر به افزایش فرصت های شغلی می گردد و به امنیت استان یاری بسزایی خواهد نمود. ما همچنین بازدیدهایی از سوی مسئولان اقلیم کردستان داشته ایم و امیدواریم با احتیاجسنجی های دقیق بتوانیم نیروهای کارآمد بیشتری را روانه بازارهای محلی و منطقه ای کنیم.
منبع: همشهری آنلاین